dissabte, 31 d’agost del 2013

Corrent pels Salts de Sallent i Salt de Cavorques



FITXA DE L'ENTRENO
Data: 31-08-2013
Duració: 1h20' (Anada --> 55' / Tornada --> 25')
Població: Sant Privat d'en Bas
Sortida: Barrera aprop de l'inici del Camí dels Matxos al Salt de Sallent.

MATERIAL
Sabatilles: Asics Fuji Trabuco
Motxilla: Motxilla "100 km Milhau 2012"

RECORREGUT
Barrera inici del Camí dels Matxos. Agafem la pista que enllaça amb el Camí de les Escales. Deixem el camí de les Escales i creuem el Torrent de Sallent. Salts i Gorg de Ca l'Amat al Torrent de Gorners. Tornem al Camí de les Escales. Creuem el Torrent de Sallent al costat de la Balma amb certes dificultats (baixa molta aigua). Seguim el Camí de les Escales i parem en un parell de miradors per fer fotos dels dos salts. Salt de Sallent. Salt de Cavorques. Mirador del Salt de Sallent a la dreta del Salt de Cavorques. Tornada pel Camí de les Escales fins a la barrera inicial.


Salts i Gorg de l'Amat. Aquesta imatge mostra com baixaven avui les rieres i torrents de la Vall d'en Bas: plenes, plenes i mogudetes.

Petits Salts del tram superior del Torrent de Cavorques (foto esquerra) i Salt de Cavorques (foto dreta). Només visibles poc després de fortes pluges.


Dues vistes del Salt de Sallent: des de Sant Privat (foto esquerra) i des de la part superior del salt (foto dreta)


Tres vistes del Salt de Sallent: les dues de la dreta des de dos miradors del Camí de les Escales i la de l'esquerra des del mirador que hi ha a la riba dreta del Salt de Cavorques.


Ja comencen a madurar les mores de Sant Privat (inici del Camí dels Matxos): les fem servir d'avituallament de l'entreno d'avui. Una de les millors mores que he provat: tenses i fresques, no massa dolces.

diumenge, 25 d’agost del 2013

Corrent fins al Salt de Gorners (Sant Privat)

FITXA DE L'ENTRENO
Data: 25-08-2013
Població: Sant Privat d'en Bas
Sortida: Pista (inici de camí dels matxos i camí de les escales)
Duració: 57:00 (34' anada / 23' tornada)

INFO PRÈVIA
- Mapa Alpina "La Vall d'en Bas i les Preses" (1:15.000)
- Gorgues de la Garrotxa

RECORREGUT
Sortim corrent des de la cadena on s'uneixen el camí dels matxos i la pista que va al camí de les escales. Agafem aquesta darrera. Al cap de 5' trobem a l'esquerra un caminoi que puja pel camí de les escales; nosaltres seguim recte. Passem el riu Sallent i anem per un corriol fins a una barrera que dóna al riu Gorners; just davant dels Salts del Gorg de l'Amat. Seguim el camí i a la següent corba el deixem per agafar un corriol a l'esquerra que anirà seguint sempre prop del curs del riu Gorners. És el que anomenen "Camí dels Pescadors". Al cap de 9' més trobem la Gorga Blava. En aquest punt el caminoi passa a l'altra riba del riu. Al cap de poc trobem un trencall a l'esquerra que ens duria a la Freixeneda però nosaltres seguim sempre propers al riu Gurn. Tornem a creuar el riu (portem 24' des de la sortida). Al cap de 10' més ja hem arribat al Salt de Gorners (34' des de la sortida). Poc abans, hi ha una esplanada i a sota hi ha un altre salt amb una petita capa que un altre dia visitarem. Després d'algunes fotos i bany desfem el camí pel mateix itinerari d'anada. La tornada la fem una mica més ràpida (23').


Salts del Gorg de l'Amat, al riu Gorners.

Salt sobre el Gorg de l'Amat.Gorga Blava del Gorners.

Salts d'aigua i gorgs entre la Gorga Blava i el Salt de la Font de Gorners.


Salt de la Font de Gorners, al riu Gorners

Salts d'aigua i gorgs entre el Salt de la Font de Gorners i el Salt de Gorners.

Salt de Gorners, al riu Gorners

NOTA: el dia abans ha plogut i les aigües estan una mica tèrboles.

dissabte, 24 d’agost del 2013

Corrent prop del Salt de Can Batlle (Santa Pau)

FITXA DE L'ENTRENO
Data: 24-08-2013
Població: Santa Pau
Sortida: Pàrking d'Autobusos
Duració: 34:00

INFO PRÈVIA
- Gorgues de la Garrotxa (I)
- Gorgues de la Garrotxa (II)



RECORREGUT
Sortim corrent del pàrking d'autobusos de Santa Pau en direcció al Sud. Enseguida trobem marques del GR-2 que podem seguir per anar al salt (direcció Sant Vicenç). Preferim anar per la Ctra i així anar més ràpid. Al cap de 2.2km trobem una desviació a l'esquerra que agafem. És una pista asfaltada, marcada amb pintura groga i marques del GR-2, amb desviacions a l'esquerra que van a diferents masos; nosaltres anem sempre recte. Al cap de 800m arribem a una bifurcació de camins de terra. Prenem el de la dreta. En 4 min estem davant del salt. Agafem un corriol a l'esquerra que es bifurca: el de la dreta va a la part inferior del salt i el de l'esquerra va a la part superior (la més fotografiada i coneguda). Visitem les dues, situades a la Riera de Sant Martí. Després d'un petit bany i algunes fotos tornem al cotxe pel mateix camí.

NOTA: el dia abans ha plogut i les aigües estan una mica tèrboles.

Part inferiorVista 1 part superiorVista 2 part superior

diumenge, 18 d’agost del 2013

Cursa i bany prop del Salt del "Gorg del Salt"

FITXA DE L'ENTRENO
Data: 18-08-2013
Població: Borredà
Duració: 21:30

MATERIAL
Sabatilles: Asics Fuji Trabuco
Motxilla: Mizuno "100 km Milhau 2012"
Pulsòmetre: Geonaute 310


Situació del Salt del Gorg del Salt, en el Torrent del Merdançol, a Borredà

RECORREGUT
Sortim del davant d'un restaurant de Borredà que hi ha al km 165.5 de la C-26. Correm per la Ctra en direcció a Alpens fins la intersecció amb la Ctra de Sant Jaume de Frontanyà. Seguim per la C-26 i passem al costat dret de la Ctra. En breu trobem un pal indicador que marca el corriol que cal seguir per anar al "Gorg del Salt". Anem baixant en forta pendent fins trobar una intersecció. A l'esquerra anem cap al Molí del Xic i la part superior del Salt. El caminoi de la dreta segueix baixant fins a la part inferior del Salt i el "Gorg del Salt". Agafem aquest trencall. Un cop a baix i després d'un bany en el gorg, anem per la riba esquerra per un corriolet i pugem per un petit grau a la part seperior del Salt. Tornem al cotxe pel mateix itinerari.


Bany en el Gorg del Salt de Borredà, al Torrent del Merdançol

Quatre vistes del Salt del Gorg del Salt, al Torrent del Merdançol, a Borredà

dissabte, 17 d’agost del 2013

Cursa i Bany pels Salts de la Riera de Merlés (II)

FITXA
Data: 17-08-2013
Població: Borredà
Sortida: Davant Mas La Riera
Duració: 1h39'

MATERIAL
Sabatilles: Asics Fuji Trabuco
Motxilla: Mizuno "100 km Milhau 2012"
Pulsòmetre: Geonaute 310

RECORREGUT
Aparquem el cotxe a l'inici de la pista que va al Mas La Riera. Pugem per la Ctra una mica fins trobar un corriol a la dreta (barrat amb una tanca per a bestiar) que agafem. Atravessem una riera i girem a la dreta atravessant un prat per anar a trobar el cingle sobre la Riera de Merlés. Seguim el filat per a bestiar riera amunt fins veure el salt. En aquest punt saltem el filat i anem directes a la part superior del Salt del Molí de Boatella (ZONA 1). Ens banyem en una bassa de la part superior del salt. Per baixar caldria desgrimpar una mica per la riba dreta de la Riera, però ho deixem per un altre dia (amb la càmara no m'atraveixo). Tornem a la Ctra i baixem per ella 2km més (uns 600m abans d'aquest punt de la Ctra hi havia un replà des d'on hem vist un salt engorjat de lluny; sembla que sigui davant de la zona de Gatafera; hi haurem de buscar un accés un altre dia). Aquí, trobem un nou corriol davant d'una pista que ens duu a unes basses amples i creuant la riera agafem un caminoi que ens duu a una zona molt engorjada amb alguns petits salts (ZONA 2). Tornem a creuar la riera i anem en busca dels gorgs més allunyats. Després d'investigar una mica per sota de Mas La Molina pugem a la Ctra i la seguim 1km més. Arribem sota Cal Quimet (uns 400m més avall) i tornem a acostar-nos a la riera per un petit corriol on trobem nous engorjats i algun petit salt (ZONA 3). Després d'alguna foto i bany tornem a la Ctra i baixem uns 1.4km més. Al costat mateix de la Ctra es veuen uns impressionants salts (d'un antic molí?). En 30" som a sobre mateix de l'engorjat (ZONA 4). Després d'unes fotos tornem a la Ctra i baixem corrent uns 800m. Trobem pal indicador a l'esquerra que marca l'inici de la pista que va al Molí de les Heures. Uns 800m més enllà i després de creuar un bonic pont arribem a la zona engorjada coneguda per "les Goles de les Heures" (ZONA 5). Si agafem un corriol a la dreta anem a parar a la part superior d'un espectacular salt. Els joves hi practiquen salts. Per baixar-hi es pot desgrimpar per la riba esquerra amb l'ajuda d'una escala de fusta a la part inferior. Després de banyar-nos-hi i fer algunes fotos tornem a la Ctra i la remuntem tota fins a la zona del Mas La Riera on haviem deixat el cotxe.

ZONA 1: Salt a la zona del Moli de Boatella, prop del Mas La Riera

ZONA 2: Salt i Engorjats a la zona de la Costa de Gatafera (2a foto) i Salt i Engorjats a la zona de la Masada (3a i 4a fotos)

ZONA 3ZONA 4ZONA 5

ZONA 3: Salts i Engorjats a la zona de Cal Quimet

ZONA 4: Salts prop del Clot de la Teuleria

ZONA 5: Salts i Engorjats a la zona de les Goles de les Heures de la Quart.