diumenge, 26 de gener del 2014

Cursa pel Salt del Còdol i els Salts de les Paganes

FITXA DE L'ENTRENO
Data: 26-01-14
Duració: 1:41:12
Distancia: 7.02
Desnivell: D+480m D-480m
Sortida: Els Terrers, km 13 de la Ctra C-153
Població: Santa Maria de Corcó (L'Esquirol)

MATERIAL
Sabatilles: Mizuno Alchemy
Motxilla: Marató de Collserola
Càmara: Mòbil Nokia 300
GPS+pulsòmetre: Kalenji 700 On Move
Orientació: Plànol paper ICC 1.25.000

INFO PRÈVIA
- Llibre "Les Gorgues. Collsacabra occidental". Ramon Vinyeta. Editorial Montblanc.
- Llibre "El Collsacabra. Els salts i les cascades". Ramon Vinyeta. Editorial Celblau.
- Situació del Salt Gran de les Paganes, al bloc "Los Folloneros".
- Imatges del Salt Gran de les Paganes, a l'Àlbum de Daniel Alarcon.



RECORREGUT
Aparquem el cotxe en un replà prop del km 13 de la Ctra C-153, a la zona de Can Terrers. Baixem per la pista marcada amb pintura groga i amb presència de cartells indicadors. Al cap d'una estona deixem el camí principal i ens acostem a l'esquerra als cingles sobre la riba dreta de la Riera de les Paganes. Veiem la seva llera i un bonic gorg. Ens anem acostant al final de la Riera i abocant-nos més a la cinglera veiem el Salt Gran de les Paganes mirant cap a NE. Al final del "morro" desgrimpem una mica i tornem a enllaçar amb el camí que havíem deixat abans. Ara anem per un caminoi que recorre la riba dreta de la Riera de les Paganes però des d'una alçada una mica inferior. Des d'aquí veiem la confluència de la Riera de les Gorgues i la Riera de les Paganes amb el Pantà de Sau, en la zona on hi ha la formació rocosa amb el curiós nom de "Cap de Mort". El caminet ens porta fins uns metres per sobre del Salt Gran de les Paganes. Ens acostem a la vora superior però és molt perillós perquè rellisca molt. També ens arribem riera amunt fins al Salt d'en Nara, molt aprop d'allà. Retornem al camí i ara agafem la riba dreta de la Riera de les Gorgues, per sobre dels cingles. Passem per davant d'un bon mirador del "Cap de mort" i arribem fins al pal indicador de "Gorg del Saborell". Cap deixar el camí principal i un corriolet marcat amb fites de pedra ens duu fins a sobre del Salt del Còdol. Riera amunt, passada la zona del "Barret del Capellà" tindríem el "Gorg del Saborell", no confondre amb el Gorg que fa el Salt del Còdol. Creuem la riera i passem a l'altra riba tot pujant un petit grau amb l'ajuda d'una corda, precisament sota la formació rocosa del "Barret del Capellà". Un cop a dalt del cingle el camí es bifurca: cap a l'esquerra anem a la Masia de Sentfores i cap a la dreta arribem a un mirador del Salt del Còdol. Seguim aquesta darrera opció i ens anem abocant al cingle per veure millor el salt. Finalment, abans del final del "morro de roca" trobem el "mirador". Si seguim una mica més arribem a un "mirador" del Pantà de Sau. Desfem el camí fet fins arribar a prop del Salt Gros de la Gorga, on la Riera de Sant Martí cau sobre el Pantà de Sau. Avui hi ha poca aigua al pantà i la cascada és molt alta. Si voregem la vora dels cingles arribem a la part superior del Salt i seguint la riera uns metres ens podem acostar a la base del Salt del Cabrit. Tornem al camí marcat amb pintura groga i abans de tornar al cotxe. Tornem a deixar el camí per abocar-nos al cingle sobre el Torrent de les Paganes i baixem fins a la seva llera per poder córrer per dins el riu i passar al costat d'un bonic gorg amb còdol que hem vist a l'inici de la sortida. Aprofitem que som allà per grimpar pels cingles en aquell punt i pujar novament al camí que ens durà al cotxe.


Salts visitats en aquest entreno. A la Riera de Sant Martí: el Salt Gros de la Gorga i el Salt del Cabrit. A la Riera de les Paganes: el Salt Gran de les Paganes i el Salt d'en Nara. A la Riera de les Gorgues, el Salt del Molí del Còdol.


En un dels revolts de la Riera de les Paganes, sota Can Simó trobem aquesta gorga amb un còdol al mig.

Esquerra: Salt Gran de les Paganes, a la desembocadura de la Riera de les Paganes sobre un dels braços del Pantà de Sau (foto gentilesa de Josep Monsonet). Dreta: Salt d'en Nara, a la mateixa Riera de les Paganes, uns metres més amunt del Salt Gran (foto gentilesa de Josep Monsonet).

Quatre vistes del Salt del Còdol (ò del Molí del Còdol), a la Riera de les Gorgues.

Esquerra: Salt Gros de la Gorga, a la desembocadura de la Riera de Sant Martí sobre el Pantà de Sau. Dreta: Salt del Cabrit, uns metres més amunt del Salt Gros de la Gorga, a la mateixa Riera de Sant Martí.


Per recuperar forces, parada i fonda al Rovi Snack Bar de Santa Maria de Corcó: una llesca de pa amb tomàquet i embotits variats "tomba i tomba" acompanyat d'un porronet de vi negre força correcte.

diumenge, 19 de gener del 2014

Cursa i bany pel voltant del Salt de les Faves

FITXA DE L'ENTRENO
Data: 19-01-2014
Duració: 4h40'
Sortida: Inici Camí dels Matxos.
Població: Sant Privat d'en Bas (La Garrotxa)

MATERIAL
Sabatilles: Mizuno
Pulsòmetre GPS: Geonaute On Move 700
Avituallaments: Aigua i formatge.

RECORREGUT>
Seguim el mateix itinerari que en sortides anteriors per arribar al Torrent de Sant Antoni però en aquesta ocasió investiguem la zona del Clot dels Plans i la zona del Clot del Coll de l'Avi amb el conegut Salt de les Faves, ambdós torrents amb aigua per fer lluir els seus salts només després de pluges. També em aprofitat per trobar un accés més ràpid a la part inferior del Salt de la Bassa d'en Rafé (hi ha un corriol a la riba dreta, a pocs metres de la part superior del salt).

NOTA
Aprofitant que no fa fred i ahir va ploure bastant fem una sortida per:
i) arribar-nos fins algun salt nou (El Salt de les Faves)
ii) banyar-nos en algun salt o gorg on toqui el sol
iii) ens falta poc per fer una sortida de tots els salts del Torrent de Gorners i afluents; l'anomenarem la Integral dels Salts de Gorners

Salts al primer tram del Torrent de Gorners. D'esquerra a dreta: Salt de la Font de Gorners, Salt i Gorg de Gorners, Salt de la Bassa d'en Rafé.

Salts al Clot del Coll de l'Avi, afluent del Torrent de Gorners (d'esquerra a dreta, els salts d'E a W). A la dreta, el més conegut: El Salt de les Faves.


Els Salts de la Burra, al Torrent de Gorners. A dalt: (d'esquerra a dreta): Salt de la Burra de Baix, Salt de la Burra de Dalt. A baix: Dues vistes del Salt doble sobre el Salt de la Burra de Dalt.

Salts de la Riera de Sant Antoni, afluent del Torrent de Gorners. D'esquerra a dreta (a dalt): Salt de la Capa d'en Ramon (a la desembocadura sobre el Torrent de Gorners), Salt de Sant Antoni (al costat del camí de Collfred). A baix: salts més al nord dels anteriors.


Salt al Clot dels Plans, afluent del Torrent de Gorners.

dissabte, 11 de gener del 2014

Cursa i bany fins els Salts de Can Roc

FITXA DE L'ENTRENO
Data: 11-01-2014
Duració: 2h (incloent temps per fer fotos, investigar salts i bany)
Sortida: Inici Camí dels Matxos
Població: Sant Privat d'en Bas
Orientació: Plànol de l'Alpina 1:15.0000 La Vall d'en Bas i les Preses



RECORREGUT
Anem fins al Salt de Gorners pel Camí dels Pescadors des de l'inici del Camí dels Matxos. Un cop allí ens acostem al Salt i pugem per la seva riba esquerra. Estem a la seva part superior i anem a parar a una gran gorga (la Gorga de Can Roc). A la seva riba esquerra hi ha la Balma de Can Roc. Veiem que es tracta d'una estructura de 4 nivells amb 4 salts i 4 gorgs. El més profund i ben definit és el segon. Ens acostem al tercer nivell pujant per la riba dreta. Per accedir als dos nivells superiors cal recular fins a la gorga de Can Roc i pujar per un talús que hi ha a la riba dreta i que per un "corriolet" ens duu fins al camí que ve del Salt de Gorners i va cap a les runes de Can Roc. Un cop passada una porta metàl·lica acabem de pujar fins a dalt el coll i ens acostem a la vora de l'engorjat que tenim a la dreta. Amb compte ens podem acostar al costat del segon gorg: el més profund i ben definit. Després de fer algunes fotos reculem i pugem novament al collet. Ara baixem a la llera del Torrent de Gorners per sobre dels 4 nivells de gorgs que hem comentat. Saltant per sobre les pedres i al cap de poca estona arribem a un nou conjunt de salts i gorgs que estan ben aprop de les runes de Can Roc (les restes d'aquest antic mas cauen a sobre la riba dreta, no massa lluny d'allà). Anem pujant pels salts ara per una riba, ara per l'altra (gairebé sempre per la riba dreta). Després de remullar-nos una mica tornem al camí del Salt de Gorners. Només ens queda desfer el recorregut per tornar al cotxe.

Salts i Gorgs de la Balma de Can Roc (4 nivells), al Torrent de Gorners. A les imatges de dalt, els 3 nivells superiors. A les imatges de baix, el nivell inferior (l'anomenada Gorga de Can Roc) amb la Balma de Can Roc a la riba esquerra de la gorga.


Salts i gorgs de Can Roc (4 nivells), al Torrent de Gorners.
Les runes d'aquest mas estan a la riba dreta més amunt.


El nivell superior dels salts i gorgs de Can Roc.Els 2 nivells superiors dels salts i gorgs de Can Roc.
Els tres nivells superiors dels salts i gorgs de Can Roc.El nivell inferior dels salts i gorgs de Can Roc.

dilluns, 6 de gener del 2014

Cursa i Bany fins els Salts del Molí de Collfred

FITXA DE L'ENTRENO
Data: 06-01-2014
Duració: 4h45' (incloent temps per fer fotos, investigar salts i bany)
Sortida: Inici Camí dels Matxos
Població: Sant Privat d'en Bas
Orientació: Plànol Alpina 1:15.000 La Vall d'en Bas i les Preses

INFO PRÈVIA
- Salt de Sant Antoni (Jordi Freixa).
- Salt de la Capa d'en Ramon (Jordi Freixa).



RECORREGUT
Sortim de l'inici del Camí dels Matxos. Atrevessem el Gorners a la zona de Ca l'Amat i agafem el Camí dels Pescadors fins al Salt i Gorga de Gorners. Passem a la riba dreta i arribem fins a les runes de Can Roc. Agafem la pista que porta al mas de Gorners fins arribar al Salt de la Bassa d'en Rafer (part superior). Seguim la pista 200m i agafem un caminoi a l'esq. que després d'una curta pujada gira cap a W i ens duu fins al Clot dels Plans que baixa sec. Abans de la riera una pista puja cap a la dreta però nosaltres seguim el corriol en direcció al Clot de Coll de l'Avi. A mig camí ens acostem al Torrent de Gorners i seguim un antic corriol mig perdut que ens porta per la riba esquerra prop de petits salts i gorgs. Al final ens fiquem dins la llera del Torrent i la seguim fins arribar a la desembocadura del Clot del Coll de l'Avi en el Torrent de Gorners. Ens enfilem pel Clot del Coll de l'Avi fins arribar al corriol que va cap als Salts de la Burra. El caminoi és perdedor però en sentir el soroll dels grans salts el deixem i ens apropem al Torrent per passar prop del Salt de la Burra de Baix (zona inf. i zona sup.) i el Salt de la Burra de Dalt (zona inf.) Un cop allí passem a la riba dreta i comencem a grimpar pels talusos ajudant-nos dels boixos fins aconseguir arribar a una zona que ens permeti avançar en direcció a Collfred. Som a sobre el Salt de la Burra de Dalt, a una zona formada per dos salts; el de dalt forma una bonica capa. Baixem fins a la llera del Torrent de Gorners, i anem a parar a sobre del salt de la capa, el de més amunt. Per baixar al segon salt cal baixar per la riba dreta del salt (és de travertí i no rellisca); i per baixar a la part superior del Salt de la Burra de Dalt cal desgrimpar per la riba esquerra del salt (és de travertí i no rellisca). Tornem a la part superior del salt de la capa i passem a la riba esquerra: hi ha un caminoi que ve de la part superior del Salt de la Burra de Dalt, una altra forma d'acostar-nos a aquests salts. El caminoi ens acosta a una pista que anem seguint en direcció W fins arribar al Torrent de Sant Antoni. Segueix (...)

Salts poc abans d'arribar al Clot de Coll de l'Avi, al Torrent de Collfred.


Salt amb 2 nivells situat sobre el Salt Superior de la Burra, al Torrent de Collfred.

Vàries vistes de la part superior d'aquest darrer salt.


Salt de la Capa d'en Ramon, a la desembocadura del Torrent de Sant Antoni, sobre el Torrent de Collfred.

Salts situats entre el Salt de la Capa d'en Ramon i el Salts del Molí de Collfred.

Salts situats a sota (foto esquerra) i a sobre (foto dreta) de la pista que atravessa el Torrent de Collfred, al costat del Molí de Collfred, i porta al nucli de Collfred.


Salt de Sant Antoni, al Torrent de Sant Antoni. Per la seva part superior passa el camí que va cap al Molí de Collfred.