diumenge, 26 de gener de 2014

Cursa pel Salt del Còdol i els Salts de les Paganes

FITXA DE L'ENTRENO
Data: 26-01-14
Duració: 1:41:12
Distancia: 7.02
Desnivell: D+480m D-480m
Sortida: Els Terrers, km 13 de la Ctra C-153
Població: Santa Maria de Corcó (L'Esquirol)

MATERIAL
Sabatilles: Mizuno Alchemy
Motxilla: Marató de Collserola
Càmara: Mòbil Nokia 300
GPS+pulsòmetre: Kalenji 700 On Move
Orientació: Plànol paper ICC 1.25.000

INFO PRÈVIA
- Llibre "Les Gorgues. Collsacabra occidental". Ramon Vinyeta. Editorial Montblanc.
- Llibre "El Collsacabra. Els salts i les cascades". Ramon Vinyeta. Editorial Celblau.
- Situació del Salt Gran de les Paganes, al bloc "Los Folloneros".
- Imatges del Salt Gran de les Paganes, a l'Àlbum de Daniel Alarcon.RECORREGUT
Aparquem el cotxe en un replà prop del km 13 de la Ctra C-153, a la zona de Can Terrers. Baixem per la pista marcada amb pintura groga i amb presència de cartells indicadors. Al cap d'una estona deixem el camí principal i ens acostem a l'esquerra als cingles sobre la riba dreta de la Riera de les Paganes. Veiem la seva llera i un bonic gorg. Ens anem acostant al final de la Riera i abocant-nos més a la cinglera veiem el Salt Gran de les Paganes mirant cap a NE. Al final del "morro" desgrimpem una mica i tornem a enllaçar amb el camí que havíem deixat abans. Ara anem per un caminoi que recorre la riba dreta de la Riera de les Paganes però des d'una alçada una mica inferior. Des d'aquí veiem la confluència de la Riera de les Gorgues i la Riera de les Paganes amb el Pantà de Sau, en la zona on hi ha la formació rocosa amb el curiós nom de "Cap de Mort". El caminet ens porta fins uns metres per sobre del Salt Gran de les Paganes. Ens acostem a la vora superior però és molt perillós perquè rellisca molt. També ens arribem riera amunt fins al Salt d'en Nara, molt aprop d'allà. Retornem al camí i ara agafem la riba dreta de la Riera de les Gorgues, per sobre dels cingles. Passem per davant d'un bon mirador del "Cap de mort" i arribem fins al pal indicador de "Gorg del Saborell". Cap deixar el camí principal i un corriolet marcat amb fites de pedra ens duu fins a sobre del Salt del Còdol. Riera amunt, passada la zona del "Barret del Capellà" tindríem el "Gorg del Saborell", no confondre amb el Gorg que fa el Salt del Còdol. Creuem la riera i passem a l'altra riba tot pujant un petit grau amb l'ajuda d'una corda, precisament sota la formació rocosa del "Barret del Capellà". Un cop a dalt del cingle el camí es bifurca: cap a l'esquerra anem a la Masia de Sentfores i cap a la dreta arribem a un mirador del Salt del Còdol. Seguim aquesta darrera opció i ens anem abocant al cingle per veure millor el salt. Finalment, abans del final del "morro de roca" trobem el "mirador". Si seguim una mica més arribem a un "mirador" del Pantà de Sau. Desfem el camí fet fins arribar a prop del Salt Gros de la Gorga, on la Riera de Sant Martí cau sobre el Pantà de Sau. Avui hi ha poca aigua al pantà i la cascada és molt alta. Si voregem la vora dels cingles arribem a la part superior del Salt i seguint la riera uns metres ens podem acostar a la base del Salt del Cabrit. Tornem al camí marcat amb pintura groga i abans de tornar al cotxe. Tornem a deixar el camí per abocar-nos al cingle sobre el Torrent de les Paganes i baixem fins a la seva llera per poder córrer per dins el riu i passar al costat d'un bonic gorg amb còdol que hem vist a l'inici de la sortida. Aprofitem que som allà per grimpar pels cingles en aquell punt i pujar novament al camí que ens durà al cotxe.


Salts visitats en aquest entreno. A la Riera de Sant Martí: el Salt Gros de la Gorga i el Salt del Cabrit. A la Riera de les Paganes: el Salt Gran de les Paganes i el Salt d'en Nara. A la Riera de les Gorgues, el Salt del Molí del Còdol.


En un dels revolts de la Riera de les Paganes, sota Can Simó trobem aquesta gorga amb un còdol al mig.

Esquerra: Salt Gran de les Paganes, a la desembocadura de la Riera de les Paganes sobre un dels braços del Pantà de Sau (foto gentilesa de Josep Monsonet). Dreta: Salt d'en Nara, a la mateixa Riera de les Paganes, uns metres més amunt del Salt Gran (foto gentilesa de Josep Monsonet).

Quatre vistes del Salt del Còdol (ò del Molí del Còdol), a la Riera de les Gorgues.

Esquerra: Salt Gros de la Gorga, a la desembocadura de la Riera de Sant Martí sobre el Pantà de Sau. Dreta: Salt del Cabrit, uns metres més amunt del Salt Gros de la Gorga, a la mateixa Riera de Sant Martí.


Per recuperar forces, parada i fonda al Rovi Snack Bar de Santa Maria de Corcó: una llesca de pa amb tomàquet i embotits variats "tomba i tomba" acompanyat d'un porronet de vi negre força correcte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada