dilluns, 6 de gener del 2014

Cursa i Bany fins els Salts del Molí de Collfred

FITXA DE L'ENTRENO
Data: 06-01-2014
Duració: 4h45' (incloent temps per fer fotos, investigar salts i bany)
Sortida: Inici Camí dels Matxos
Població: Sant Privat d'en Bas
Orientació: Plànol Alpina 1:15.000 La Vall d'en Bas i les Preses

INFO PRÈVIA
- Salt de Sant Antoni (Jordi Freixa).
- Salt de la Capa d'en Ramon (Jordi Freixa).



RECORREGUT
Sortim de l'inici del Camí dels Matxos. Atrevessem el Gorners a la zona de Ca l'Amat i agafem el Camí dels Pescadors fins al Salt i Gorga de Gorners. Passem a la riba dreta i arribem fins a les runes de Can Roc. Agafem la pista que porta al mas de Gorners fins arribar al Salt de la Bassa d'en Rafer (part superior). Seguim la pista 200m i agafem un caminoi a l'esq. que després d'una curta pujada gira cap a W i ens duu fins al Clot dels Plans que baixa sec. Abans de la riera una pista puja cap a la dreta però nosaltres seguim el corriol en direcció al Clot de Coll de l'Avi. A mig camí ens acostem al Torrent de Gorners i seguim un antic corriol mig perdut que ens porta per la riba esquerra prop de petits salts i gorgs. Al final ens fiquem dins la llera del Torrent i la seguim fins arribar a la desembocadura del Clot del Coll de l'Avi en el Torrent de Gorners. Ens enfilem pel Clot del Coll de l'Avi fins arribar al corriol que va cap als Salts de la Burra. El caminoi és perdedor però en sentir el soroll dels grans salts el deixem i ens apropem al Torrent per passar prop del Salt de la Burra de Baix (zona inf. i zona sup.) i el Salt de la Burra de Dalt (zona inf.) Un cop allí passem a la riba dreta i comencem a grimpar pels talusos ajudant-nos dels boixos fins aconseguir arribar a una zona que ens permeti avançar en direcció a Collfred. Som a sobre el Salt de la Burra de Dalt, a una zona formada per dos salts; el de dalt forma una bonica capa. Baixem fins a la llera del Torrent de Gorners, i anem a parar a sobre del salt de la capa, el de més amunt. Per baixar al segon salt cal baixar per la riba dreta del salt (és de travertí i no rellisca); i per baixar a la part superior del Salt de la Burra de Dalt cal desgrimpar per la riba esquerra del salt (és de travertí i no rellisca). Tornem a la part superior del salt de la capa i passem a la riba esquerra: hi ha un caminoi que ve de la part superior del Salt de la Burra de Dalt, una altra forma d'acostar-nos a aquests salts. El caminoi ens acosta a una pista que anem seguint en direcció W fins arribar al Torrent de Sant Antoni. Segueix (...)

Salts poc abans d'arribar al Clot de Coll de l'Avi, al Torrent de Collfred.


Salt amb 2 nivells situat sobre el Salt Superior de la Burra, al Torrent de Collfred.

Vàries vistes de la part superior d'aquest darrer salt.


Salt de la Capa d'en Ramon, a la desembocadura del Torrent de Sant Antoni, sobre el Torrent de Collfred.

Salts situats entre el Salt de la Capa d'en Ramon i el Salts del Molí de Collfred.

Salts situats a sota (foto esquerra) i a sobre (foto dreta) de la pista que atravessa el Torrent de Collfred, al costat del Molí de Collfred, i porta al nucli de Collfred.


Salt de Sant Antoni, al Torrent de Sant Antoni. Per la seva part superior passa el camí que va cap al Molí de Collfred.

4 comentaris:

  1. Hola Paris, A diferència del que indiques al mapa, en el de l'Alpina, veuràs que el Salt de la Burra el situa més amunt del salt de la capa d'en Ramon, a un torrent que es diu "clot del molí". Per la teva referència, i altres que he vist per Internet, hauré de pensar que el de l'Alpina (i de l'ICC) estan equivocats. Correcte? Has fet aquest torrent del clot del molí i has trobat cap altre salt? Merci.

    ResponElimina
    Respostes
    1. i) Sí, Ramon. Segons totes les fonts consultades (5 diferents) els Salts de la Burra són els que publico aqui i en altres posts i no estan situats on diu l'Alpina i la ICC. De fet, la resta de publicacions només parlen de 2 salts i jo extendria el nom a un altre salt just sobre el Salt de Dalt de la Burra, el que anomeno Salt Doble de la Burra, molt bonic, amb un salt de la capa en la seva part superior i tot. El seu accés és més complicat que el dels altres 2.
      ii) Pel que fa al tema dels Salts que hi ha prop del Molí de Collfred, cal dir que són dins el Torrent de Gorners o de Santa Magdalena com potser podríem dir ja aqui, no dins del clot del moli com comentes (no sé a què et refereixes amb el nom del clot del molí). Pel que fa a si n'hi ha més, de salts, més amunt del que publico i que està sobre el camí del Molí, no ho sé. No he trobat referències enlloc i en la propera sortida que faci per la zona tinc ganes de remuntar el Torrent de Santa Magdalena fins a prop del cim on neix, per buscar més salts. Jo t'ho comentaré si en trobo més. No hi ha cap corriol que recorri aquella part del torrent per la seva vora però sí que hi ha 3 camins que el creuen: investigarem.

      Elimina
  2. Hola París, ahir Dissabte em vaig arribar al salt de la Burra. Suposo que per baix hi ha camí. Per dalt no en vaig trobar cap i me'l vaig haver d'inventar. Un lloc preciós. Gràcies pel mapa.

    ResponElimina
  3. Sí, des de baix hi ha un caminoi que va per la riba esquerra. També s'hi pot arribar des de la cara W de la zona de les Escletxes de la Freixeneda: hi ha un camí que va a parar entre el Salt de Baix de la Burra i el Salt de Dalt, a la riba dreta. Per cert, hi havia molta aigua? Suposo que sí que ha plogut els 2 darrers dies, oi?

    ResponElimina